Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

50. Νέος ΣΥΣΜΕΔ, ως Σύνδεσμος Υποστήριξης, κι η Διάσπαση


Συντάσσω την παρούσα έκθεση προκειμένου, ως απόστρατος πλέον να διατυπώσω την άποψη μου σχετικά με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως εξελίχθηκε μέσα από την ΕΑΕΔ και το ΣΥΣΜΕΔ και ιδιαίτερα τις εξελίξεις του τελευταίου έτους της στρατιωτικής μου σταδιοδρομίας. Αναμφίβολα όσα γράφω είναι αυτά στα οποία προσωπικά θυμάμαι ως πιο σημαντικά κι όπως προσωπικά τα βίωσα και τα αντιλήφθηκα. Εάν κάποιος διαβάζοντας τα όσα παραθέτω διαφωνεί με κάτι που γνωρίζει εξ’ ιδίας αντίληψης κι έχει ενστάσεις για τα όσα προσωπικά αντιλήφθηκα, παρακαλώ να με διαφωτίσει με τη δική του αντίληψη ώστε να διορθώσω τυχόν λάθος, καθώς η μόνη μου πρόθεση είναι η παράθεση της αλήθειας για το τι συνέβη μέχρι σήμερα. 



50. Νέος ΣΥΣΜΕΔ, ως Σύνδεσμος Υποστήριξης, κι η Διάσπαση
Εντωμεταξύ ο Τχης Ανέστης Τσουκαράκης σεβόμενος, ή κατά άλλη άποψη έχοντας συμφέρον από, την απόφαση του Εφετείου δεν ενήργησε τίποτα στα πλαίσια του «ανυπόστατου» ΣΥΣΜΕΔ και προχώρησε στη συγκρότηση ενός νέου Συνδέσμου με την προσθήκη της λέξης «Υποστήριξης» στο όνομα του ΣΥΣΜΕΔ, δηλ. από «Σύνδεσμος Συνεργασίας…» σε «Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών ΕΔ» και συνεχίζει να εργάζεται όπως και προηγουμένως με έντονη δραστηριότητα και κυρίως με ερωτήσεις και επισκέψεις σε πολιτικούς φορείς για θέματα του ενδιαφέροντος των ΕΔ και ενημέρωση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα η ομάδα όσων διαφώνησαν με τον Πρόεδρο και με επικεφαλής τον πρώην Α΄ Αντιπροέδρου εκτός από τη διαγραφή του Προέδρου, αντικειμενικά ουδέν νεότερο έκανε (τουλάχιστο να είναι σε γνώση μου και σε τελκή ανάλυση για να κάνει κάτι θα έπρεπε να με περιλάβει όμως δεν έμαθα τίποτα). Επιπρόσθετα o ίδιος ο  Γιάννης Αγγέλου, ενδεχομένως για προσωπικούς του λόγους μη σχετιζόμενους με το ΣΥΣΜΕΔ, μου ζήτησε να τον βγάλω από διαχειριστή από τη σελίδα SYSMED στο Facebook, όπου τον είχα τηρώντας ίσες αποστάσεις, το οποίο και το έκανα με βαριά καρδιά σεβόμενος της επιθυμίας του και μόνο. Εμ πάσει περιπτώσει εάν γινόταν κάποια ενέργεια και το μάθαινα θα το ανέβαζα και στο facebook για την ενημέρωση των μελών.

Προσωπικά, επέλεξα να παραμείνω ως σύνδεσμος των δύο πλευρών, διότι είχα την τύχη να βρεθώ μακριά από τα γεγονότα, στην Καμπούλ, όταν η κρίση ξέσπασε, κι επιδίωξα ενεργά την επανένωση, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά δεν διαφωνώ και δεν με ενοχλεί να υπάρχουν περισσότεροι φορείς που να ενεργούν για το καλό των ένστολων, κι αν κάποιος φορέας πετύχει περισσότερα ας αναγνωρίσουμε στους εκεί εμπλεκόμενους την επιτυχία τους. Έτσι δεν αντιτάσσομαι ούτε με τον Τσουκαράκη ούτε με τον Αγγέλου κι εύχομαι όλοι να πετύχουμε, υπέρ των ένστολων, όχι όμως κατ’ αλλήλων. Πρακτικά στηρίζω τις σωστές ενέργειες και των δύο πλευρών και προτίθεμαι να συμμετέχω εφόσον με δέχονται ή να ασκώ γόνιμη κριτική όπου θεωρώ ότι γίνονται λάθη όταν αποκλίνουν από τις αρχές που θέσαμε στο καταστατικό του αρχικού και «ανυπόστατου» πλέον ΣΥΣΜΕΔ, κάτι που εμένα τουλάχιστο ως απόστρατο δεν με επηρεάζει, διότι ποιος μπορεί να με κατηγορήσει για συνδικαλισμό; Όμως δεδομένης της αποστρατείας μου, έχω ακόμη πιο έντονο το ενδιαφέρον να μην επιθυμώ να καπελώνω τα εν ενεργεία στελέχη στον αγώνα τους για ένα υγιή συνδικαλισμό, αλλά αν μπορώ να συμβάλω, για την αποφυγή λαθών, στο σεβασμό αξιών, στη διαμόρφωση στόχων όπως πάντοτε θεωρώ ότι έκανα. Πάντως ουδέποτε παραιτήθηκα και πάντοτε επιφυλάχθηκα των δικαιωμάτων μου υπέρ του κοινού σκοπού.