Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

10 Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΕΔ)


ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ Συντάσσω την παρούσα έκθεση προκειμένου, ως απόστρατος πλέον να διατυπώσω την άποψη μου σχετικά με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως εξελίχθηκε μέσα από την ΕΑΕΔ και το ΣΥΣΜΕΔ και ιδιαίτερα τις εξελίξεις του τελευταίου έτους της στρατιωτικής μου σταδιοδρομίας. Αναμφίβολα όσα γράφω είναι αυτά στα οποία προσωπικά θυμάμαι ως πιο σημαντικά κι όπως προσωπικά τα βίωσα και τα αντιλήφθηκα. Εάν κάποιος διαβάζοντας τα όσα παραθέτω διαφωνεί με κάτι που γνωρίζει εξ’ ιδίας αντίληψης κι έχει ενστάσεις για τα όσα προσωπικά αντιλήφθηκα, παρακαλώ να με διαφωτίσει με τη δική του αντίληψη ώστε να διορθώσω τυχόν λάθος, καθώς η μόνη μου πρόθεση είναι η παράθεση της αλήθειας για το τι συνέβη μέχρι σήμερα.


10 Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΕΔ)


Με αφετηρία τα παραπάνω όταν στα τέλη του 2005 πληροφορήθηκα για την πρωτοβουλία δημιουργίας της συνδικαλιστικής ΕΑΕΔ ήταν προφανές ότι θα εντασσόμουν. Τότε είχα μόλις αποφοιτήσει από την ΑΔΙΣΠΟ και μοιραζόμουν παρόμοιες ανησυχίες με τον στενό συνεργάτη μου μέσα στη Σχολή τον Τχη (τότε) ΥΠ Δημήτριο Πόντικα με τον οποίο συντάξαμε την καλύτερη στη χρονιά εκείνη πτυχιακή εργασία με αντικείμενο την Αμυντική Βιομηχανία. Το αναφέρω διότι συχνά πολλοί θεωρούν ότι οι συνδικαλιστές είμαστε αργόσχολοι ή φυγόπονοι. Ίσως να συμβαίνει για τους «καταξιωμένους συνδικαλιστές» που υπηρετούν άλλα συμφέροντα όμως εμείς εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν υπήρξαμε «καταξιωμένοι» (τουλάχιστο στη διάρκεια της θητείας μου).
Προσχώρησα στο συνδικαλισμό:
                        α. Σε μία περίοδο που ως Ανώτερος Αξιωματικός γνώριζα αρκετά καλά τα όσα συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με την πεποίθηση ότι ένας υγιής συνδικαλισμός θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως θεσμικών (κατά την άποψη μου) σε ζητήματα εξέλιξης, μεταθέσεων και γενικότερα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και αξιοκρατίας.
            β.  Αφού προηγουμένως διαβεβαιώθηκα για την επικράτηση μίας αντίληψης καθαρά και ανελαστικά υπερκομματικής με ρήτρα αποχώρησης. Το συγκεκριμένο θέμα το έθεσε σε ενημερωτική συνάντηση περί των 50 ατόμων στη Λητή Θεσσαλονίκης, πριν την εγγραφή μας στην ΕΑΕΔ (2005), ο αγαπητός φίλος και συμμαθητής μου Ι.Β. υποστηρίζοντας ότι είναι πιο έντιμο και σωστό να δηλώνουμε τις κομματικές μας πεποιθήσεις ώστε να είναι γνωστές σε όλους και να μην μπορεί κάποιος να υποκρίνεται ή να εξαπατά τους άλλους για τις προθέσεις του. Παρότι η πρόταση αυτή βασίζονταν στην πραγματικότητα που έφερνε ένστολους (προ συνδικαλισμού) να κομματίζονται από ιδιοτέλεια και με όταν το πολιτικό κλίμα αναστρέφονταν οι ίδιοι άνθρωποι «άλλαζαν στρατόπεδο» κι ήταν πάντα με τους κερδισμένους. Στην άποψη αυτή αντιτάχθηκα διότι τέτοιοι άνθρωποι δεν θα έρχονταν να ενταχθούν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστο, σε ένα ανιδιοτελή σκοπό υπέρ του κοινού συμφέροντος και έθεσα τον υπερκομματικό χαρακτήρα του στρατιωτικού συνδικαλισμού, ως προϋπόθεση για την ένταξη μου, με ρήτρα αποχώρησης μου εφόσον στην εξέλιξη αυτό το δεδομένο ανατρέπονταν, το οποίο ποτέ δεν συνέβη μέχρι σήμερα ούτε στην ΕΑΕΔ ούτε στο ΣΥΣΜΕΔ.
            γ.  Τέλος, προσχώρησα χωρίς λαϊκίστικες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις ή κάποια διάθεση αντιπαλότητας με τη Διοίκηση, αλλά με την πρόθεση δημιουργίας ενός υπεύθυνου συνδικαλισμού, πρότυπου για τα Ελληνικά δεδομένα, με την επιδίωξη να είναι απόλυτα συμβατός με την ιδιότητα μας ως στρατιωτικών και μάλιστα Αξιωματικών, όπως το εξέφρασα ρητά και αρκετά καθαρά στην πρώτη συνάντηση που είχαμε στο αμφιθέατρο του ΟΛΘ

Δεδομένου ότι δεν είχα την τιμή να ανήκω και δεν γνώριζα κανέναν από την ομάδα που είχε συγκροτήσει το προσωρινό ΔΣ της ΕΑΕΔ και λίγους μόνο γνώρισα στις συναντήσεις που έγιναν όταν μας επισκέφθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσα. Συγκεκριμένα θυμάμαι τον Ανέστη Τσουκαράκη (Λοχαγό τότε), τον Στάθη Καρβουνιάρη (εν ενεργεία Υποσμηναγό τότε) κι ίσως τον Γιάννη Δώδο κι εμπιστεύθηκα τις καλές τους προθέσεις, όπως επίσης ενημερώθηκα ότι το καταστατικό μας είχε ήδη εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Στρατιωτικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (Euromil) στην οποία θα επιδιώκαμε να γινόμασταν μέλη.

Ακολούθως η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΔ και οι πρώτες εκλογές που είχαν προκηρυχθεί (11 Φεβ.2006) ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της έφεσης και ιδίως των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης, ενέργεια που προσωπικά αντιλήφθηκα ως αντισυνταγματική διότι πρακτικώς ανέστειλε μέχρι και σήμερα το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μου για «Συνδικαλισμό χωρίς Απεργία» (όπως ελπίζω ότι τελικώς θα το δεχθεί ο Άρειος Πάγος ή τελικώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου θα προσφύγουμε στη συνέχεια. Δηλαδή, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι στερηθήκαμε αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για μία πενταετία, και όσον με αφορά το δικαίωμα μου καταργήθηκε πλήρως για όλο το υπόλοιπο της τερματισθείσας πλέον στρατιωτικής μου θητείας.
Η προσωπική μου θέση ήταν να μη συμμορφωθούμε αλλά να ασκήσουμε το δικαίωμα μας έτσι ώστε εάν διωχθούμε να το διεκδικήσουμε δικαστικά. Έστειλα μάλιστα μήνυμα (1 Φεβ.2006) με την υποψηφιότητα μου στην ΕΑΕΔ και στον Στάθη Καρβουνιάρη που ήταν της ΠΑ:

From: Ioannis Manomenidis [mailto:manomen@teithe.gr]
Sent: Wednesday, February 01, 2006 11:05 PM
To: 'admin@eaedyn.gr'
Cc: 'Ευστάθιος Στάθης Καρβουνιάρης; 'info@eaedyn.gr'
Subject: Υποψηφιότητα για τις εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 2006.

Αγαπητοί μου συμπολεμιστές,
Καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την εκλογή μου στις εκλογές της 11Φεβρουαρίου 2006.

Γνωρίζω ότι έχουν ασκηθεί ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας της Ένωσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης η ΕΑΕΔΥΝ είναι «εν υπνώσει». Όμως η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ενέργεια, για καταπάτηση του κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα σύμφωνα με το  σύντ23§1 συνταγματικού δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι, με τρόπο (ασφαλιστικά μέτρα) που δεν  προβλέπεται από το Σύνταγμα σύντ48§1 και κατά παράβαση του συντ25§1, ενέργεια που αγγίζει τα όρια του συνταγματικού πραξικοπήματος, στην οποία προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποδεχθώ και σε εκδήλωση του πατριωτισμού μου να αντιταχθώ (σύμφωνα με το συντ120) ασκώντας κανονικά το δικαίωμα μου. Αναλυτικά οι απόψεις μου, περί συνταγματικότητας περιλαμβάνονται στο συνημμένο έγγραφο με τίτλο «περί καθήκοντος των στρατιωτικών», το οποίο  και παρακαλώ να αναρτηθεί στο site της Ένωσης μαζί:
Α. με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου
Β. την ομιλία που έκανα στην  συνάντηση μας στην Θεσσαλονίκη (http://atomikeselef8eries-dikaiwmata.blogspot.com/2009/10/blog-post.html).
Γ. τις οδηγίες εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας (με επιστολή) προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η εκλογική διαδικασία. Ενδεχομένως η αποστολή των φακέλων (με τα ψηφοδέλτια) σε συμβολαιογράφο ή στο γραφείο του κ. Μητρόπουλου θα διασφάλιζε την διαδικασία. Οι φάκελοι πρέπει να μείνουν κλειστοί μέχρι την αποσφράγιση τους για την εξαγωγή των  ψηφοδελτίων από την εφορευτική επιτροπή στις 11 Φεβ.06.

Παρακαλώ για την συμμετοχή όλων σας στις εκλογές κανονικά, διότι δεν μπορεί να σταθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά ενός συνταγματικού δικαιώματος, για τους λόγους που αναπτύσσω στο συνημμένο κείμενο.  Σας παρακαλώ, ως προσωρινό Προεδρείο, για την ενημέρωση μου από το Γραφείο του κ Μητρόπουλου, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχω από τη στάση μου αυτή, και εάν αυτές  μπορεί να φθάσουν μέχρι και την αποστρατεία, κάτι που είναι το μόνο που θα με ενοχλούσε. Όλα τα άλλα θεωρώ ότι είναι θέματα που πρέπει να τα σταθμίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνει εκ του ασφαλούς. 

Προτεινόμενη διαδικασία: Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις υποψηφιότητας (μετά τις 11 Φεβ.06) προτείνω να γίνουν αποδεκτές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και το ψηφοδέλτιο να αναρτηθεί στο site της ένωσης, για εύκολη λήψη, εκτύπωση και αποστολή με currier στη διεύθυνση που θα επιλεγεί. Προσωπικά δεν προτίθεμαι να υποβάλω καμία ένσταση, έστω και εάν υποβληθούν στην τελευταία στιγμή. Προφανώς όσοι θα υποβάλουν αργά υποψηφιότητα ίσως να μην γίνουν γνωστοί στα μέλη και να μην ψηφιστούν.
            Το προεδρείο που θα εκλεγεί, μπορεί αναλόγως της  επιθυμίας των μελών να ζητήσει ανανέωση της ψήφου υπό μορφή ψήφου εμπιστοσύνης ή επανάληψη της διαδικασίας ψηφοφορίας, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

            Παρακαλώ το προσωρινό προεδρείο να ασκήσει τα καθήκοντα του για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, στις 11 Φεβ.06.

Με τιμή
Ιωάννης Μανομενίδης
Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας

Παράλληλα υπέβαλα τον προβληματισμό μου εγγράφως με επιστολές (συμβολική ημερομηνία αποστολής 21 Απρ.2006) προς τους κ. Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη καθώς και στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο οποίος παρόλη τη γνωστή πορεία του στο συνδικαλισμό δεν πήρε την ευκαιρία να συμβάλει θετικά σε αυτή την υπόθεση και να συνδέσει το όνομα του με αυτό το θεσμό (προβληματίζοντας με για το πόσο εκτιμούσε το παρελθόν του).
           
Αντίθετα με τις προτάσεις μου, η ΕΑΕΔ τέθηκε σε ύπνωση κι αναμέναμε τις χρονοβόρες διαδικασίες όσον αφορά το συγκεκριμένο σωματείο.