Αφορμή για την ανάρτηση μου αποτελεί η πρόσφατη υπόθεση "διεκδίκησης μονιμοποίησης" των ΕΠΟΠ - ΕΜΘ για εξασφάλιση συνταξιοδότησης. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός, το "δώσε κι εμένα μπάρμπα" με τις προαγωγές και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων σε βάρος της αποτελεσματικότητας. Θεωρώ ότι ως εκ της ιδιότητας και των εμπειριών μου οφείλω να τοποθετηθώ εναντίον του ανέξοδου λαϊκισμού που ορισμένοι θέλουν, αναλόγως της περίστασης, άλλοτε να φαίνονται πατριώτες (κι αδιάφοροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα) κι άλλοτε φιλέσπλαχνοι για τους στρατιωτικούς, αδιαφορώντας για το αξιόμαχο και την Πατρίδα, θέτοντας το πραγματικό πρόβλημα που είναι η αδιαφορία της Υπηρεσίας για την επαγγελματική εξέλιξη και αξιοποίηση των στελεχών που αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία.
Όσον αφορά τους ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, ως αντικαταστάτες των κληρωτών, η άποψη μου είναι ότι πρέπει να εξασφαλίζουν στις Ε.Δ. τη νεανική ρώμη που χρειαζόμαστε ως στράτευμα. Τις γνώσεις και την εμπειρία την εξασφαλίζουν τα στελέχη των παραγωγικών σχολών.
Όμως ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας οφείλει να ενδιαφέρεται για το μέλλον όλων των πολιτών, κι όσον αφορά το ΥΕΘΑ οφείλει, για τα στελέχη σε αποστρατεία (από τα Ανώτατα έως και τους ΕΜΘ, να μην πω τους Εφέδρους Αξιωματικούς) να δημιουργεί προγράμματα επαγγελματικής εξέλιξης και αξιοποίησης των στελεχών μετά την αποστρατεία τους, διότι και καλύτερα στελέχη θα εξασφαλίζει αλλά και μετά την αποστρατεία οι απόστρατοι θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να προσφέρουν στην Πατρίδα από άλλες θέσεις και καθήκοντα, αλλά και να είναι σε ετοιμότητα να επανέλθουν εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί:
α. με διασύνδεση του ΥΕΘΑ με άλλες δημόσιες υπηρεσίες για μετατάξεις,
β. με διασύνδεση με προγράμματα του ΟΑΕΔ
γ. με διασύνδεση με άλλες ιδιωτικές εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού ακόμη και στο εξωτερικό,
δ. αλλά και με εξασφάλιση προγραμμάτων χρηματοδότησης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσω της ΕΕ, εθνικών πόρων ή και κεφαλαίων των Μετοχικών Ταμείων ή και άλλων ιδρυμάτων που θα ήθελαν να επενδύσουν σε προγράμματα του ΥΕΘΑ για τα στελέχη του.
Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι εφικτά, εάν όχι μάλιστα εύκολα και κατά την άποψη μου αναγκαία.
Προσωπικά θεωρώ τραγικό που η Υπηρεσία δεν αναλογίστηκε πόσο ανθρώπινο δυναμικό χάνει τόσο για θέσεις που η Πατρίδα μας χρειάζεται στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ αλλά και στην Αμυντική Βιομηχανία εγχώρια και διεθνή, αλλά και στην Εθνική μας οικονομία. Επειδή για το στρατιωτικό τομέα αυτά είναι προφανή. Για την οικονομική μας δραστηριοποίηση εντός Ελλάδας όμως μέχρι σήμερα το κράτος (όχι το ΥΕΘΑ) το μόνο που σκέφτηκε ήταν να μειώνει τη σύνταξη μας εάν νόμιμα εργαζόμαστε. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι είμαστε στελέχη με γνώσεις κι εμπειρίες που θα μπορούσε να μας αξιοποιήσει για να βοηθήσουμε στην ανόρθωση της Εθνικής μας οικονομίας, την επαύξηση των παραγωγικών της δυνατοτήτων, και να μας κινητοποιήσει με τέτοια κίνητρα κι όχι να προσπαθεί να μας αποτρέψει σαν να θέλουμε να πάρουμε τις θέσεις εργασίας από τα παιδιά μας.
Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει.
"Απάντηση ΥΠΕΘΑ στη ΠΟΕΣ: Επαγγελματίες Οπλίτες και ηλικιακά όρια αποστρατείας τους", https://www.enoplos.gr/2020/07/blog-post_616.html